Ansgar lyser på Tingtoppen!

Hei jeg heter Hanne-Mari og er 25,5 år. I fjor studerte jeg Musikkteknologi her på Ansgar. Der hadde vi et fag som vi kalte Musikk-formidling. Det gikk ut på at vi skulle lage «hus-konserter» og gi folk på skolen det man kaller gode musikkopplevelser, som vi evaluerte i etterkant. Men vår lærer Bodil oppmuntret oss sterkt til å gjøre dette også andre steder enn på skolen.
Jeg og Birgitte i klassen hadde reflektert litt over at vi tror at musikk finnes for noe mer, og yttret dette for Bodil. Og vips befant vi og to medstudenter oss på «Tingtoppen»-Kristiansand Kretsfengsel sammen med fengselsprest Bjarte Leer Salvesen. Vi gjorde vår greie, og de innsatte gav oss brakapplaus. For disse var dette netopp mer enn en konsert -De som hadde vært der lenge, hadde ikke vært på konsert på et år!

Fengselsprest Bjarte Leer Salvesen
Musikk har høy stjerne på «Tingtoppen». Etter konserten lærte Birgitte bort et par riff til en fyr, som igjen lærte riffet videre til to til innen vi hadde gått ut. Det var snakk om max 10 minutter.
Sist søndag gjestet vi igjen Tingtoppen med en ny gjeng Ansgar-studenter og laget god-musikk til Bjartes gudstjenester på to avdelinger. Etter gudstjenesten trillet kirkekaffe-tralla inn, og gitaren gikk på rundgang i sofaene på domsavdelingen. En velkjent melodi lyder fra en litt sjenert mann. Det er riffet til Birgitte -spilt av en annen fyr enn han hun lærte det bort til i fengslet for et halvt år siden.
Fordi er man i fengsel er man faktisk i fengsel. De stikker ikke ned på happy-time og tar en kebab, eller henger på facebook. De få inntrykkene som går inn, sirkulerer seg solid igjennom alle hodets tankebaner og hjertets nervebaner, bevares og konserveres. Og kanskje blir inntrykkene til noe godt? Kanskje skapes det noe nytt, som kan gi de «innsatte» en inngang inn i en lys fremtid? -En slik fremtid Gud har planlagt for alle barna sine, -også de barna som «mørket» har herja med.
Denne høsten skal de Ansgarstudentene som ønsker det få være med på å «lyse opp» litt i hverdagen til folket på Tingtoppen. Engasjementet er stort -over 20 studenter vil være med. Hva vi skal gjøre er ennå i planleggingsfasen, men vi snakker foreløpig om gudstjenestemusikk en søndag i måneden og konserter, bibelgrupper (med kaker), og gitarundervisning på fredager.

Gitarundervisning ja. Vårt lille/store «team» opplevde allerede etter en uke sitt første mirakel; 12 splitter nye gitarer! Disse kommer fra Gitarhuset.no i Kristiansand. Gitarhuset likner på Gud, -som bare liker å gi uten å få noe tilbake. For litt over en uke siden la de ut på facebook at de ville gi bort 12 gitarer til en institusjon/skole som fortjente det. Og da lød det unisont fra ansgarelever med venner: FENGSLET I KRISTIANSAND!

Dette betyr gladager for ansatte og innsatte på varetekt, domsavdeling og åpen soning i fengslet i Kristiansand. Og vi skal få prøve oss som gitarlærere -allerede til fredag! Bjarte sier at nettopp gitarundervisning har vært spesielt etterspurt lenge, og sier han synes det er spesielt at både gitarlærere og gitarer plutselig er på plass!

Jeg kan skrive så utrolig mye her. Men det er et bibelvers som driver oss. Hvis man noengang har lurt på hva kristne egentlig kan finne på, (det er jo så mye som ikke er lov, eller..?!) så foreslår jeg et lite bibelstudie av Matteus 25, hvor Jesus på den siste dag dømmer verden og forteller hva som egentlig var «greia» med livet her på jorda;
«Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det riket som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. 35 For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; 36 jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; JEG VAR I FENGEL OG DERE BESØKTE MEG.’ 37 Da skal de rettferdige svare: ‘Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? 38 Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? 39 Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?’ 40 Og kongen skal svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.’

Et annet vers som bare «hoppa ut» av papiret og inn i hjertet for hele prosjektet i dag var apostelgjerningene 13,47; «Jeg har satt deg til et LYS for folkeslag, for at du skal bringe frelse helt til jordens ende»
Vi kjenner misjonsbefalingen, vi vet hva den går ut på. Det er ingen hemmelighet at nasjonene er godt repressentert i fengslet.
Og hva skal vi være? Problemløsere? Nei, heldigvis -vi er det samme som Jesus -LYS. ÅH så godt -vi kan være verdens LYS sammen med Jesus! Hva er vi Ansgarstudenter best som her i verden? Lys&Lyd er ikke langt nede på lista. Takk Jesus at vi får lyse med deg!

Og takk Ansgarskolen og Kristiansand Kretsfengsel for privilegiet og tilitten.
Be for oss!

-Hanne-Mari Horverak, 2.året Musikkteknologi.

Saken er også lagt ut på skolens nettside, klikk her eller her!

Publisert 9. september 2013