Sigvart Dagsland på Ansgar-besøk

Sigvart Dagsland og hans «Bryllups- og begravelsesorkester» gjestet skolen tirsdag 9. oktober. Vi var på konserten og pratet med både Sigvart og noen av de utvalgte gjestene som fikk høre ham.

Konserten som ble avhold i Aulaen ble arrangert i forbindelse med en innsamlingsaksjon til Ansgar Eiendoms nye studenthjem som skal stå ferdig til våren. Dette koster mye penger (ca. 31 millioner norske kroner!), og skolens kreativitet blomstrer derfor opp for fullt når nye midler skal sankes inn; Og da muligheten for en gratis-konsert med Sigvart Dagsland og hans orkester åpnet seg, ville det jo være dumt og ikke benytte seg av den.
Det har seg nemlig slik at vår kjære vaktmester Simonstad har uante kontakter i bransjen: Ingen ringere enn Sigvarts egen keyboardist Torjus Vierli fra Vegårdshei! Og da bandet, i forbindelse med premieren på sin høst-turné i Kristiansand, trengte et sted å øve, var jo ikke Ansgarskolen et dårlig alternativ. «Det har vært en vinn-vinn-situasjon», forteller Dagsland. «Det har vært veldig fint å få øve her.»
Således har Dagsland og hans «Bryllups- og begravelsesorkester» tilbrakt flere øvingstimer her på skolen – og konserten ble avholdt som takk; En slags før-premiere på turnéen som hadde sin oppstart 10. oktober.
Med variert stoff fra hele Dagslands sjangerbrede karriere, fikk omtrent 160 heldige tilhørere en konsertopplevelse helt utenom det vanlige. I tillegg til Dagsland selv består bandet av ett knippe flere dyktige musikere fra ulik bakgrunn. Med seg på konserten tirsdag kveld var utøverne Ingelin Reigstad Nordheim og Hildegunn Garness Reigstad – på alt ifra klokkespill, perkusjon og tidlig 1900-tallets Marxophone  – i kjent Garness-stil; Torjus Vierlid på keyboard – som sammen med vaktmesteren skal ha takken for konserten; Django Nilsen på slagverk; samt Jonny Sjo fra D’sound på bass. «Jeg liker gode musikere. Disse jeg har med meg nå her jobbet med artister som Madcon, Lene Malin, Marit Larsen og D’sound for å nevne noen», forteller Dagsland.  «Jeg får veldig inspirasjon av denne gjengen.»

Inspirerende for publikum

Og det er han ikke alene om. Etter konserten var ikke bare Sigvart Dagsland og hans orkesters anerkjennelse hanket inn hos publikum, men gjennom humor og varme toner på en kald oktober-kveld ble konserten avsluttet med stående applaus. Kveldens tilhørere bestod av spesielt inviterte støttespillere for skolen, gamle travere, nye ansikter, og også en del av skolens egne studenter. «Det er viktig. Det er mye energi i studentene», sier Sigvart Dagsland i forbindelse med konserten.
Og ut ifra responsen fra gjestene var energien på topp!

«Det var en fantastisk konsert!»
Torstein Berglind fra Kristiansand

«Det er så deilig å høre på. Sigvart Dagsland har musikk som får meg til å stresse ned».
Thomas Knutsen,
Musikk-student ved Ansgarskolen

(Og det er viktig i disse hektiske oktober-dager her på Ansgarskolen, hvor eksamen for mange nærmer seg med stormskritt.)
«Jeg har vært tilhenger av Sigvart Dagsland i mange år. Men på Ansgarskolen har jeg kun vært en gang tidligere: Da var jeg på Bjørn Eidsvåg-konsert i kapellet.»
Mette Kartevoll fra Vennesla.

«Jeg er imponert. Det er så mange fargerike musikere han har med seg, og tekstene hans er jo som en smaksopplevelse! Han har så mange metaforer som gjør det spennende.»
Åse Mosvold Håga fra Kristiansand.

Åse Mosvold Håga fra Kristiansand forteller om hvordan hun har likt Sigvart Dagsland fra år tilbake. Men hun har ikke bare et sterkt forhold til Sigvart Dagsland – hun har også et sterkt forhold til Ansgarskolen.
«Ansgarskolen har fulgt meg hele livet», forteller Mosvold Håga. Hun er barnebarn av Torrey og Margaret Mosvold. Torrey Mosvold var i sin tid selv styreleder for Ansgar Bibelskole, og han og familien har bidratt med enormt engasjement, som har spilt en uvurderlig rolle i skolens historie.
Oktober kan være en meget kald og hektisk måned her i Kristiansand. Men med varme toner fra Sigvart Dagsland og hans Bryllups- og begravelsesorkester får vi kanskje et øyeblikks ro midt i høst-stormen. Det gjorde i alle fall vi, på konsert og innsamlingsfest i Ansgarskolens lokaler.
Tekst: Dina Valberg
Foto: Lovise Molund